Yüksek Gerilim Trafoları Nerelerde Kullanılır, Çeşitleri Nelerdir?

yuksek-gerilim-trafolari-nerelerde-kullanilir-cesitleri-nelerdir

Yüksek Gerilim Trafoları Nerelerde Kullanılır, Çeşitleri Nelerdir?

İçerik Haritası

Yüksek Gerilim Trafoları Nerelerde Kullanılır, Çeşitleri Nelerdir Yüksek gerilim trafoları birçok alanda kullanılan ekipmanlardır, yüksek gerilim trafoları birçok alanda kullanılmaktadır.  Ayrıca gerilim trafoları elektrik enerjisinin yüksek gerilimden alçak gerilime doğru aktarılmasını sağlayan dönüştürücü ekipmanlar arasında yer almaktadır.

Trafoların çeşitlerini özelliklerine ve bir trafoyu oluşturan parçaların neler olduğunu Ankara trafo firmaları olarak bu yazımızda ele alacağız.

Dağıtım Transformatörlerinin Tipleri

Yüksek gerilim trafoları çeşitleri belli seviyelerdeki gücün bulunduğu alanlarda kullanılan trafolardır, bu trafolar gerilim şiddetine ve kullanıldıkları yere göre belirlenmektedir.

Yağlı Tip Transformatörler

Yağlı tip trafolar üç fazlı halde yağ içine daldırılmış, genleşme depolu olan trafolardır. Ek olarak 36 kV’a ve üstünde gerilim seviyesi içermektedir.

Yağlı Tip Transformatörlerin Ekipmanları

Ana Tank

Yüksek Gerilim Trafoları Nerelerde Kullanılır, Çeşitleri Nelerdir İçerisinde nüve ve sargıların aynı zamanda kademe değiştiren komütatörün ve yağın bulunduğu bir kısımdır. Ayrıca bu kısım trafonun ana noktalarından birisidir.

Demir Nüve

Manyetik alan dolaşımının olduğu kısımdır. Ayrıca en önemli bölümlerden birisidir.

Primer Sargılar

İnce kesitli iletkenlerden oluşmaktadır. Çok spirli bir haldedir. Transformatörlerin YG halindeki giriş kısmıdır.

Sekonder Sargılar

Kalın kesit halinde iletkenlerden oluşmaktadır. Ek olarak daha az spirlidir. Transformatörler’in AG çıkış kısmı halindedir.

İzolasyon Yağı

Sargılar arasındaki gövde ve tank arası izolasyonu sağlamaktadır.  Ayrıca Transformatörler’in sargılarını soğutmaktadır.

Rezerve Tankı

Rezerve tankı aynı zamanda yağ genleşme tankıdır. Ankara trafo bakımı tarafından trafo tankı içinde bulunan yağ, trafo yükü ve ortamın sıcaklığına bağlı olarak ısınıp soğumaktadır.

İçindeki yağın ısınması sonucu hacim genişlemektedir. Genleşmekte olan yağ, tank tamamen kapalı olduğu zaman büyük bir basınçla patlamaktadır.

Buna engel olunması için bir rezerve tankı ana tankın üst kısmına koyulmaktadır ve irtibat borusu ile entegre edilmektedir.

Teneffüs Tertibatı

Hacim değişiklerinde oluşan basınçlı havanın dışarı çıkarılması ve vakum oluşmaya başladığı zaman dışarıdan hava alması gerekmektedir.

Bu tertibatın görevi ise hava giriş çıkışını sağlamasıdır. Ayrıca bu  alan ekipmanlarda havanın rutubetini alması için silikajel kullanılmaktadır.

Ark Boynuzu

Transformatör’ün izolasyon kısmında zarar verebilecek gerilim yükselmelerine karşı transformatörleri koruyan ekipmandır.

Termometre

Transformatör’ün sıcaklık derecesini göstermektedir sıcaklığın artması durumunda önce fanları çalıştırmaktadır. Ek olarak sıcaklığın daha da artması durumunda trafoyu devreden çıkarmaktadır.

Transformatörün Yapısı

  1. Ana Tank
  2. Nüve
  3. Primer ve Sekonder Sargılar
  4. Soğutma ve izolasyon yağı
  5. Genleşme Tankı ( Rezerve Tankı )
  6. Teneffüs tertibatı
  7. Yağ doldurma ağzı
  8. Yağ boşaltma tapası
  9. Boşta veya yükte ( OLCT ) kademe değiştirici
  10. Kaldırma kulakları
  11. Termometre cebi
  12. Yağ boşaltma vanası
  13. Hava kurutucusu
  14. işaret plakası
  15. Topraklama terminalleri
  16. Yağ seviyesi
  17. Tekerlekler
  18. YG Buşingleri
  19. AG Buşingleri
  20. Ark boynuzu ( Eklatör )
  21. Soğutma fanları

2- Hermetik Transformatörler

Hermetik transformatörler soğutmalı, yağlı, üç fazlı, genleşme deposuz şekilde üretilmektedir. Ayrıca 36 kV’a kadar standart halde üretilmektedir.

Hermetik trafoların kazanlarında yer alan “dalga duvarları ” gerekli olan ısıyı atabilecek, yağ genleşmelerini karşılayan bir yapıdadır. Hermetik Trafo bakımı Rezerve Tanklı trafolar ile benzer şekilde yapılsa da bazı farklılıklar içermektedir.

En büyük farkı ise teneffüs tertibatı olmaması sebebi ile genel bakımlarda trafo yağından analiz için yağ numunesi alınmamaktadır. Yağ numunesi alınması gerekmesi durumunda bilgili ve konusunda uzman Trafo bakımı firmaları ile irtibata geçilerek numune alınması gerekmektedir. İzolasyon yağ numunesi alındığında mutlaka hermetik dengeleme yapılması gerekmektedir, aksi durumda trafolara ciddi zararlar verilerek yanmasına ve patlamasına sebep verilebilir.

Tüm bunlara ek olarak Trafo bakımı hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

HEMEN ARA