Enerji geriliminin ihtiyacımıza bağlı olarak değişik seviyelerde kullanılmasında öncü ekipmana transformatör denilmektedir.
Her iki transformatör bakımı da Ankara trafo bakımı tarafından sağlanmaktadır.
Transformatör ikiye ayrılmaktadır, bunlar güç ve dağıtım transformatörleri olup aralarında belli başlı farklar bulunmaktadır.
Dağıtım transformatörleri abonelerin ihtiyaçları doğrultusunda orta ve alçak gerilim sunan hatlarda kullanılmaktadır.
Dağıtım şebekeleri, Dağıtım transformatörleri gerilim aralığı Primer kısım 6.3 kV, 10 kV, 15 kV, 36 kV, Sekonder kısım 400 V, 230 V olup genel olarak bu gerilim aralıklarında kullanılmaktadır.
Güç transformatörleri ise daha çok daha yüksek gerilim içeren hatlarda gerilimi üst düzeye çıkarmak için veya üst düzeyde gelen gerilimi düşürmek için kullanılmaktadır.
İletim kısmına bağlı olan taraf genelde 380 kV, 154 kV, 66 kV, 36 kV Gerilim seviyelerinde olup genellikle Güçleri 25 MVA ve üzeri trafolar bu sınıfa dahil edilmektedir.
Transformatörlerde Boyut ve İzolasyon Seviyesi
Güç transformatörleri genelde Üretim ve İletim hatlarında kullanılmakla birlikte 36 kV gerilim seviyesi ve daha yüksek olan abonelerde çok yüksek verimlilik sağlamaktadır. Genelde bu iletim hatlarında tercih edilmektedir.
Genelde yüksek izolasyon gerektiren alanlarda kullanılan güç transformatörleri aynı zamanda dağıtım transformatörlerine oranla daha büyük boyutta tasarlanmaktadır.
Dağıtım transformatörleri ise genelde endüstriyel abonelerde kullanılmaktadır. 33 kv ve altı için uygundur. Çok verimli olmayıp ortalama gücü %50 ile %70 arasında değişmektedir.
Dağıtım transformatörlerinin ayrıca montajı ve kurulumu çok kolaydır, trafo bakımı düşük manyetik kayıplara sahip olarak hiçbir zaman yüksek altında çalışmamaktadır.
Demir Kayıpları
Güç ve dağıtım transformatörlerindeki manyetik akının yönü değişebilmektedir. Ayrıca, manyetik malzemenin histeriz etkisine bağlı olarak ısınma ortaya çıkmaktadır.
Histeriz etkisinden kaynaklanan ısınma transformatörde enerji kaybına neden olmaktadır. Bu ısı mutlaka engellenmelidir.
Transformatör yüksek sıcaklık transformatörün nüve kısmındaki izolasyonunun zayıflatıp ömrünü de kısaltmaktadır.
Transformatörün manyetik alanındaki ve girdap akımlarına neden olan sıcaklıktan kaynaklanan enerji kaybı demir kayıpları olarak adlandırılmaktadır.
Bakır Kayıpları
Güç ve dağıtım transformatörleripirmer (birincil) sargıkısımlarındalitransformatöre yük bindirse bile manyetik alanı oluşturmakta olan sargıların direncine bağlı olarak kayıplar oluşmaktadır.
Var olan bu kayıplar ısı olarak ortaya çıkıp ardından da soğutma sistemiyle transformatör kısımlarından dışarıya atılmaktadır.
Sekonder kısımdaki uç kısmına yük bağlanmasıyla, primer ve sekonder sargı kısımlarının her ikisinden çalışır. Ayrıca bundan dolayı daha fazla bakır kaybı ortaya çıkmaktadır.
Dağıtım transformatör kısmında aboneyle direk bağlantı sağlandığından dolayı yük dalgalanmaları daha fazla seyretmektedir.
Buna bağlı olarak transformatörler her zaman tam yük altında çalışmamaktadır.Belli zaman boyunca Fe kayıpları meydana gelmektedir.
Maximum Verimlilik
İki transformatör farklardan birisi de dağıtım transformatörleri tam yükün altında bulunmadan %80 verimlikle imal edilmektedir.
Güç transformatörleride her zaman tam yük altında çalıştığından dolayı %100 verimli olacak şekilde tasarlanmaktadır.
Dağıtım transformatörleri gerilim seviyeleri daha düşük seviyededir. Çıkış gerilimleri de aslında doğrudan abone kısmına bağlanmaktadır.
Burada gerilim düşümü sınırları içinde uzun mesafelerin ardından ikinci bir gerilim elde etmek doğru olmayacaktır. Her iki transformatör bakımı için Ankara trafo bakımları firmamızla iletişime geçebilirsiniz.