Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?

Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?

Trafo Bakımı Nasıl Yapılır?

İçerik Haritası

Trafo Bakımı Nasıl Yapılır Elektrik akımı içindeki yüksek gerilimi hizmet etmesi gereken alana özgü olarak kullanan bu enerjiyi azaltıp arttıran yapıya trafo denilmektedir.

Trafo elektrik sistemlerinin kalbi olup bu ekipmanların düzenli bir şekilde bakım çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Trafo bakımı gerek iş güvenliği gerek işçi sağlığı bakımından iyi bir firma tarafından yapılması gerekir, aksi halde çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır.

Transformatör Nedir?

Transformatör ortak nüvenin üst kısmına sarılmış, birbirinden elektriksel şekilde yalıtılmış iki bobinden oluşmaktadır.

Buradaki elektrik gerilimini istenilen seviyeye uygun bir şekilde indirip, yükseltebilen hareketsiz bir elektrik makinesi olarak adlandırılmaktadır.

Elektrik üretme, iletme ve dağıtma aşaması olarak üç fazlı şekilde ilerlemektedir. Bundan dolayı sistemlerde bulunan trafolarda üç fazlı şekilde kullanılmaktadır.

Bundan dolayı trafoların bakımı uzman personeller tarafından yapılması gerekmektedir. Periyodik şekilde yapılması gereken bakımları Ankara trafo bakımı firmamıza teslim edebilirsiniz.

Kullanım şekline bağlı olarak birden fazla trafo türü bulunmaktadır. Kullanım amacına uygun olarak trafolar ölçü, güç ve özel trafolar şeklinde gruplanmaktadır.

Nüve tipine bağlı olarak trafolar ise çekirdek, mantel ve spiral olarak üçe ayrılmaktadır. Soğutma tipine kuru ve yağlı tip olarak ikiye ayrılmaktadır

Transformatör Bakımının Yapılması Neden Önemlidir?

Trafo Bakımı Nasıl Yapılır Elektrik şebekesinde bulunan trafoların bakımı yapılmadığı taktirde arızalar yaşanabilmektedir. Elektriksiz kalmamak için bu ekipmanların bakımı periyodik olarak yapılmalıdır.

Şebekede yer alan trafo arızalandığı taktirde istenilen bölgeye enerji ulaşmamaktadır. Bundan dolayı trafo bakımının düzenli bir şekilde yaptırılması gerekmektedir.

Bunun yanı sıran santrallerde ve şalt tesislerinde yer alan transformatörlerin bakımının yapılması daha büyük önem arz etmektedir.

Büyük güç altında çalışmakta olan bu transformatörlerin arızalanma riski daha yüksek olduğundan bakımı düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Transformatör Bakımı Nasıl Yapılır?

Trafo bakımı düzenli bir şekilde yapılması gerekir, aksi halde elektrik kesintileri ve arızaları meydana gelmektedir.

  • Trafo bakımında ilk olarak Transformatörün giriş çıkış bağlantı kısımlarının temizlenmesi ve sıkılması gerekmektedir.
  • Trafo içinde bulunan yağın test edilmesi veya ettirilmesi trafo bakımındaki en önemli noktalar arasında yer almaktadır.
  • Elde edilen analiz sonucunda yağın transformatör için uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir.
  • Elektrik şebekeleri aynı zamanda yağlı tip transformatörler kullanılmaktadır. Yani transformatörün soğutması yağ kullanılarak sağlanmaktadır.
  • İzolasyon yağları kullanıldıkları alanda ısıyı ileterek soğumasağlamaktadır. Trafo içindeki kağıt, karton, presbandbenzeri malzemeler izolasyonu korumaktadır.

Trafo yağının iki tip testi vardır:

  • Delinme Gerilimi Testi
  • Kimyasal Testleri
  • Daha sonra topraklama irtibatları temizlenip sıkılması ve yayılma dirençleri ile ölçülmesi gerekmektedir. Böylece topraklama direnci ve bağlantıları kontrol edilmektedir.
  • Trafoların dış boyaları gözden geçirilmesi ve bozuk yerlerin de boyanması gerekmektedir.

Günümüzde Trafo bakımı düzenli bir şekilde yapılmadığı taktirde belli sorunlar yaşanmaktadır.Trafolarda arızalanma, yanma ve patlama durumları meydana gelmektedir.

Trafo bakımının en iyi şekilde yapılması için Ankara trafo firmaları içinde en kaliteli hizmeti sunan firmamızı tercih edebilirsiniz.

HEMEN ARA